Banan jest idealnym owocem na drugie śniadanie.

Banany są bogatym źródłem potasu. Badania wykazują, że potas wzmacnia kości oraz obniża ryzyko nadciśnienia i udaru. Banany zawierają również kwas foliowy, czyli witaminę z grupy B przeciwdziałającą wadom wrodzonym, bardzo potrzebną kobietom w ciąży i w wieku rozrodczym. Poza tym w bananach występują inne makroelementy, na przykład magnez, który pomaga kościom przyswajać wapń i w ten sposób zapobiega ich łamliwości.

W białkach bananów znajduję się ponad 18 aminokwasów, których organizm człowieka nie wytwarza lub wytwarza w zbyt małej ilości.

Banany są lekkostrawne i zawierają 22 procent węglowodanów, które szybko zostają przetworzone na energię. Banany dostarczają witamin A, B i C i są bardzo sycące. Nikt nie zje naraz zbyt wielu bananów.

Banan jest idealnym owocem na drugie śniadanie.